Istraži

Istraži

Pojmovnik

Pojmovnik

kapilarnost – pojava podizanja ili spuštanja razine tekućina uz rub uskih cijevi (kapilara)

otvoreni krvotok – krvotok u kojem krv iz srca ulazi u krvne žile i potom se razlijeva po tkivu te tako dolazi do stanica. Iz stanica i tkiva krv se prikuplja i ponovno vraća u krvne žile kojima se prenosi do srca. Imaju ga neki mekušci (puževi i školjkaši) i člankonošci (kukci, pauci i rakovi)

provodne žile biljaka – cijevi kojima tvari putuju kroz biljku ; onima koje su bliže središnjem dijelu voda i u njoj otopljene tvari putuju od korijena kroz stabljiku do lista. Drugim žilama bližim površini kisik i hranjive tvari provode se od lista prema korijenu, ali i u suprotnom smjeru te u sve dijelove biljke.

puči – otvori koji se najčešće nalaze na donjoj pokožici lista, kroz njih se zbiva transpiracija i izmjena plinova, kisika i ugljikova dioksida

transpiracija – pojava ispuštanja vode u obliku vodene pare kroz listove biljaka. Transpiracija se zbiva kroz puči.

zatvoreni krvotok – krvotok u kojem krv protječe krvnim žilama u zatvorenom krugu. Iz srca krv ulazi u arterije, kapilare povezuju arterije i vene kojima se krv ponovno vraća u srce. Imaju ga glavonošci (mekušci), kolutićavci, kralježnjaci.

Provjeri znanje

Provjeri znanje

Sažetak

Sažetak

Za ulazak vode i mnogih tvari u stanicu odgovorni su fizikalni procesi difuzije, osmoze i aktivnog prijenosa. Veći i aktivniji organizmi za prijenos tvari do stanica imaju poseban provodni sustav. Kod životinja je to krvotok. Krvotok čine srce, krvne žile i krv. On može biti otvoren, kada krvne žile nisu povezane, ili zatvoren, kada su  krvne žile međusobno povezane. U biljaka se voda i mineralne tvari kreću od korijena prema listu pasivno. Uzlazni tok vode i mineralnih tvari kroz žile u korijenu, stabljici i listu omogućuju kapilarnost i transpiracija. Transpiracija se događa kroz otvore koje nazivamo puči. One su važne i u procesu izmjene plinova. 

Vizualno+

Vizualno+

Zašto svi organizmi nemaju krvotok

Koralji

Koralji, kao i spužve te jednostanični organizmi, difuzijom izmjenjuju potrebne tvari s okolišem. 

Mahovina

Mahovine, kao i alge i gljive, difuzijom izmjenjuju vodu i potrebne tvari s okolišem. 

Provodne žile u suncokreta

Na poprečnom prerezu stabljike suncokreta na rubnim dijelovima ispod kore kružno su raspoređene provodne žile.

Provodne žile u listu

Mineralne tvari i voda od korijena do lista dolaze provodnim žilama. U listu lisnim žilama dolaze do svake njegove stanice. Istim se žilama hrana i kisik od lista vraćaju u ostale dijelove biljke. 

Kapilarnost

S pomoću slike objasni što je kapilarnost. 

Zanimljivosti

Zanimljivosti