MojPortal+

Memorijski uređaji


Memorijski štapić standarda 1.0 predstavljen je 1996. godine, brzina prijenosa bila mu je danas skromnih 1,5 Mbit/s.

U svim je memorijskim uređajima važna brzina prijenosa podataka. U memorijskim štapićima, nakon višegodišnje vladavine 2.0 standarda, brzine 480 Mbit/s, posljednjih godina prevladava deset puta brži standard 3.0, brzine 4,8 Gbit/s, a na pomolu je i standard 3.2 s obećanom brzinom 20 Gbit/s.

Važno je znati da nije dovoljno imati samo brzi memorijski štapić nego da i matična ploča na kojoj se nalazi USB utičnica mora podržavati standard brzine. 

Ako standardi nisu isti, uvijek će, što se tiče brzine prijenosa podataka, „pobijeditiˮ standard manje brzine. 

Brzina prijenosa podataka prema USB standardima

Pojmovnik

Spremnici računala

Središnji spremnik računala – nužan za rad računala. Čine ga dva odvojena spremnika koji se nalaze na matičnoj ploči. ROM (memorija samo za čitanje) i RAM (memorija sa slučajnim pristupom), poznatija kao radna memorija.

Pomoćni spremnici – (HDD, SSD, memorijski štapić, CD, DVD) vrsta spremnika na koje korisnik sprema programe i svoje podatke u obliku datoteka. Programi i podaci ostat će zapamćeni na pomoćnom spremniku sve dok ih korisnik ne odluči obrisati.

Tvrdi disk - HDD (Hard Disk Drive) – pomoćni spremnik vrlo velikog memorijskog kapaciteta. Podaci se čitaju sa i zapisuju na čeličnu ploču, koja se okreće velikom brzinom, elektromagnetskim putem.

SSD (Solid state drive) – pomoćni spremnik velikog kapaciteta, ima istu namjenu kao i tvrdi disk. Podaci se zapisuju u i čitaju iz flash memorijskih čipova. Višestruko je brži od HDD, ali i znatno skuplji.

Memorijski štapić (Memory stick) – memorijski uređaj, vrlo malih dimenzija koji se priključuje u USB priključnicu na računalu. Memorijski kapacitet se kreće od 1 GB pa čak do nekoliko TB. Najčešće se rabe memorijski štapići od 8, 16, 32 i 64 GB. Njegova glavna prednost je prenosivost.

Računalstvo u oblaku – internetska usluga koja omogućava spremanje podataka putem interneta na udaljena računala (npr. OneDrive, GoogleDisk i sl.)

Provjeri znanje

Provjeri znanje

Igraj se i uči
Moj oblak

Povezivanje sa sustavom Office 365 za škole

Za uspješnu prijavu potrebno je imati aktivan AAI@EduHr korisnički račun na skole.hr domeni.

Klikom na poveznicu niže, pristupit ćeš stranici koja će te odvesti na tvoj Office 365.

Gornja poveznica odvela te na stranicu s koje ćeš u samo nekoliko koraka pristupiti sustavu Office 365.

Zbog sigurnosti svih podataka koje ćeš spremati u svoj Office 365 oblak potrebno je napraviti sljedeće:

    1. Kliknuti na AAI@EduHr Prijava.
    2. Upisati svoje pristupne podatke.

Još samo jedan korak dijeli te od sustava Office 365.

Odaberi gumb Odvedi me na Office365.

Za daljnji rad prati upute učitelja/učiteljice.
Kada završiš s radom, ne zaboravi odjaviti se iz sustava Office 365.