Istraži

Istraži

ISTRAŽIVANJE: Toplo ili hladno uz masnu rukavicu

Potrebno pripremiti: infracrveni (IC) termometar, veću posudu ili zdjelu, vodu, jednu vrećicu s kockama leda, zamrzivač, štopericu, dvije plastične vrećice za zamrzavanje od 2 kg i svinjsku mast za izradu „masne rukavice”.

Istraživačko pitanje: Kako će „masna rukavica” utjecati na osjećaj hladnoće, a kako na stvarnu promjenu temperature na površini kože?

Tijek istraživanja: 

Priprema za istraživanje

Dva-tri dana prije istraživanja uzmi jednu vrećicu za led. Napuni je vodom i stavi u zamrzivač. Za izradu masne rukavice uzmi dvije čvršće vrećice za zamrzavanje od 2 kg. U prvu vrećicu stavi svinjsku mast tako da je rasporediš po površini cijele vrećice. Nakon toga između prostora vrećice i masti stavi drugu vrećicu za zamrzavanje. Na taj si način napravio /napravila „masnu rukavicu”. 

Provođenje istraživanja

Veću posudu ili zdjelu dopola napuni što hladnijom vodovodnom vodom. Izmjeri temperaturu vode I stavi u nju sve kocke leda iz jedne vrećice. Promiješaj, pričekaj jednu-dvije minute te izmjeri temperaturu te vode. 

Stavi ruku u ledenu vodu i mjeri vrijeme koliko možeš izdržati dok ti ne postane neugodno. Kad izvadiš ruke iz vode, infracrvenim termometrom izmjeri površinsku temperaturu na koži ruke koja je bila uronjena u vodu i na koži ruke koja je bila vani. 

Na drugu ruku navuci „masnu rukavicu” i uroni je u vodu s ledom. Drži ruku onoliko dugo u ledenoj vodi koliko si držao/držala uronjenu ruku bez rukavice. Nakon što izvadiš ruku iz „masne rukavice”, izmjeri površinsku temperaturu kože. 

Ponovno navuci „masnu rukavicu” i mjeri vrijeme koje prođe dok ne počneš osjećati neugodnu hladnoću. 

TVOJA PRETPOSTAVKA: (Na temelju istraživačkog pitanja pokušaj napisati svoju pretpostavku. Vodi računa o tome što mijenjaš u istraživanju i koju promjenu očekuješ pa pokušaj to staviti u neki odnos (npr. Ako ….. onda ...).

_____________________________________________________________________________________________________________

Zabilježi sve prikupljene podatke.

Temperatura vode prije stavljanja leda  ________________ °C

Temperatura vode s ledom ____________ °C

Temperatura ruke nakon što je bila uronjena u ledenu vodu ___________ °C 

Temperatura ruka u ledenoj vodi s „masnom rukavicom” _____________ °C

Upiši koliko je vremena ruka bez „masne rukavice” bila uronjena u ledenu vodu do pojave neugodnog osjećaja hladnoće. __________ 

Upiši koliko je vremena ruka s „masnom rukavicom” bila uronjena u ledenu vodu do pojave neugodnog osjećaja hladnoće. __________ 

Analiziraj rezultate i donesi zaključke.

  1. Što rezultati pokazuju i slažu li se s tvojom pretpostavkom?

_______________________________________________________________________ 

  1. Što bi na temelju građe kože mogao/mogla reći o njezinoj ulozi?

_______________________________________________________________________

  1. Izdvoji neke primjere služenja ovim mehanizmom u životinjskom svijetu.

________________________________________________________________________

Pojmovnik

Pojmovnik

koža – najveći organ ljudskog tijela koji ima više uloga: služi kao zaštita organizma, sudjeluje u regulaciji tjelesne topline, izlučivanju štetnih tvari, primanju osjeta iz okoliša; građena od tri sloja

loj – izlučina žlijezda lojnica koja pridonosi masnoći i elastičnosti kože, sprječava isušivanje kože i ne propušta vodu te ima antibakterijska svojstva

znoj – izlučina žlijezda znojnica koja je kemijskim sastavom slična razrijeđenoj mokraći, sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature

Provjeri znanje

Provjeri znanje

Sažetak

Sažetak

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Ona ima zaštitnu, regulacijsku i osjetilnu ulogu, a služi i kao skladište masti te proizvodi vitamin D. Površinski sloj kože građen je od više slojeva stanica. Površinske su stanice mrtve i ispunjene rožnatom tvari, ljušte se, a koža se neprestano obnavlja iz dubljih slojeva u kojem su žive stanice. U stanicama površinskog sloja nalaze se i stanice koje sadrže kožni pigment melanin koji nas štiti od UV zračenja Sunca. Sunce je važno za stvaranje vitamina D u koži. Rožnati sloj stanica i loj važni su za sprječavanje prevelikog isušivanja kože. U unutarnjem je sloju vezivno tkivo u koje su umetnute krvne kapilare, korijeni dlaka s mišićima, žlijezde lojnice i znojnice, ogranci živaca i osjetilna tjelešca za opip, toplo i hladno te slobodni živčani završetci za bol. Koža je i osjetilni organ

Za regulaciju tjelesne temperature važne su žlijezde znojnice, krvne kapilare, dlake i kosa te sloj masnih stanica. Potkožno se tkivo sastoji od vezivnog tkiva i masnih stanica.

Vizualno+

Vizualno+

Koža

Koje dijelove kože razlikujemo?

Otisak dlana

Na koži postoje mnoge brazde i vijuge. One su različite u svakog čovjeka.To je posebice vidljivo na jagodicama prstiju i dlanovima. 

Zanimljivosti

Zanimljivosti

Boja kože

U najdubljim slojevima površinskog dijela kože (pousmine) nalaze se zrnca kožnog pigmenta (melanina) koja uvjetuju boju kože. Čovjekova boja kože pod utjecajem je i gena. Njihov raspored na kromosomima odgovoran je za nijansu boje kože. Boja kože ovisna je i o okolišu tj. o izloženosti UV zrakama koje doprinose tamnjenju kože svojim izravnim djelovanjem na pigment melanin.

Pigment melanoma