Istraži

Istraži

MALI I VELIKI KRVOTOK

Veliki i mali krvotok

U tijelu čovjeka razlikujemo dva tipa krvotoka i to: mali (plućni) krvotok i veliki (tjelesni) krvotok. Mali krvotok je tok krvi između srca i pluća, a veliki jest tok krvi između srca i svih organa i tkiva u organizmu. 

Mali krvotok započinje u desnoj klijetki. Iz nje krv bogata ugljikovim dioksidom plućnim arterijama odlazi u pluća. U plućima se zbiva izmjena plinova, a krv obogaćena kisikom plućnim venama ulazi u lijevu pretklijetku srca. Posebnost je malog krvotoka u tome što arterijama teče venska krv, a venama arterijska. 

Veliki krvotok započinje u lijevoj klijetki srca. Odatle arterijska krv izlazi kroz aortu iz srca u tijelo do svih organa i tkiva. Tamo se u kapilarama zbiva izmjena plinova i tvari. Iz krvi u stanice prelazi kisik i hranjive tvari, a iz stanica se u kapilare vraća ugljikov dioksid i štetne tvari. Tada se one venama provode do srca i iz šuplje vene ulaze u desnu pretklijetku srca. 

Odgovori.

1. Objasni proces izmjene plinova u plućima i kapilarama tijela. Kako se on naziva? 

2. Koje su posebnosti malog optoka krvi?

3. Na temelju saznanja o malom i velikom krvotoku skiciraj građu srca kao četiri pregrade i nacrtaj put krvi u malom odnosno velikom optoku krvi koja prolazi kroz srce.

Pojmovnik

Pojmovnik

aorta – najveća arterija, vrsta krvne žile

arterije – krvne žile kojima arterijska krv iz srca odlazi do svih tkiva, tj. stanica u tijelu 

bijele krvne stanice (leukociti) – vrsta krvnih stanica, štite organizam od bolesti

crvene krvne stanice (eritrociti) – vrsta krvnih stanica, prenose plinove: kisik i ugljikov dioksid

kapilare – najtanje krvne žile; povezuju ogranke najtanjih arterija i vena u zatvoren optok krvi po tijelu

krv – tekuće vezivno tkivo; sastoji se od krvne plazme i krvnih tjelešaca: crvene krvne stanice (eritrociti), nekoliko tipova bijelih krvnih stanica (leukociti) i krvne pločice (trombociti)

krvne pločice (trombociti) – krvna tjelešca koja zajedno s bjelančevinom fibrinogenom iz krvne plazme sudjeluju u zgrušavanju krvi

krvne žile – sustav cijevi kojima protječe krv u tijelu; arterije, vene, kapilare

krvni tlak – pritisak struje krvi na stijenke arterija; vrijednost krvnog tlaka izražava se u milimetrima stupca žive (mmHg) ili u kilopaskalima (kPa).

krvotok – sustav kolanja krvi krvnim žilama; može biti otvoreni i zatvoreni

srce – organ građen od srčanog mišićnog tkiva koje se steže i opušta te radi bez utjecaja volje

vene – krvne žile koje počinju u tkivima i kojima venska krv iz tkiva odlazi prema srcu

Provjeri znanje

Provjeri znanje

Sažetak

Sažetak

Srce je mišićna pumpa građena od srčanoga mišićnog tkiva koje se steže bez utjecaja naše volje. Podijeljeno je na četiri dijela – dvije pretklijetke i dvije klijetke koje su međusobno odvojene srčanim zalistcima. U srcu čovjeka ne dolazi do miješanja arterijske krvi obogaćene kisikom i venske obogaćene ugljikovim dioksidom. U stanju mirovanja srce odrasla čovjeka kuca od 60 do 80 puta u minuti. Krvotok čine srce, krvne žile (arterije, vene, kapilare) i krv. Arterije odvode krv iz srca, a vene je dovode u srce. Na arterijama osjećamo bilo ili puls i mjerimo krvni tlak. Krvni je tlak pritisak krvi na stijenke arterija. Kapilare spajaju najtanje arterije i najtanje vene u zatvoren sustav. U njima se vrši difuzija plinova i izmjena hranjivih i otpadnih tvari između krvi i tkiva. Krv je tekuće vezivno tkivo, slanog je okusa i crvene boje. Ima različite uloge u tijelu. Sastoji se od krvne plazme i krvnih tjelešaca: crvenih krvnih stanica, nekoliko vrsta bijelih krvnih stanica i krvnih pločica. Uloga crvenih krvnih stanica (eritrocita) jest prijenos plinova, kisika i ugljikova dioksida. Bijele krvne stanice (leukociti) sudjeluju u obrani organizma, a krvne pločice (trombociti) u zgrušavanju krvi.

Vizualno+

Vizualno+

Smještaj srca

Srce je smješteno u prsnoj šupljini. Čemu služe srčane žilice koje vidiš na srcu?

Srce

Opiši što vidiš na slici.

Srce i krvne žile

Opiši koja je uloga krvnih žila koje vidiš na slici.

Srce i krvne žile

Opiši koja je uloga krvnih žila koje vidiš na slici

Srce i krvne žile

Opiši koja je uloga krvnih žila koje vidiš na slici.

Sastav krvi

Objasni što vidiš u epruveti.

Sastav krvi

Opiši sastav krvi i ulogu njezinih dijelova.

Mjerenje pulsa

Puls možeš izmjeriti pritisneš li s dva prsta arteriju na vratu, te unutar nekog vremenskog intervala izbrojiš koliko puta srce kuca pa izračunaš koliki je broj otkucaja srca u jednoj minuti..

Eritrociti
Srce i krvožilni sustav čovjeka
Stezanje i opuštanje srca
Zanimljivosti

Zanimljivosti

1. Srce u prosjeku tijekom života napumpa oko 200 milijuna litara krvi. To je količina kojom bi mogli napuniti oko 80 olimpijskih bazena. No, krvi je potrebno u prosjeku samo 1 minuta da napuni puni krug u krvotoku. Iako svi nemamo iste količine krvi u prosjeku na krv otpada otprilike 8 % ukupne tjelesne mase. 


2. Naše tijelo sadržava oko 0,2 miligrama zlata, a najveći dio ga se nalazi u krvi.


3. Čovjek ima 4 tipa krvnih grupa, baš kao i psi. No, za razliku od toga mačke imaju čak 11, a krave oko 800 različitih krvnih grupa. Krvne se grupe razlikuju po vrsti bjelančevina na membrani eritrocita. 


4. Znaš li da rožnica (dio oka) nema dotok krvi? Ona kisik dobiva ne preko krvotoka već direktno iz zraka.

Sastav krvi

Krv čovjeka je crvene boje zbog željeza u sastavu hemoglobina. Sva živa bića nemaju krv crvene boje. Tako je krv kod rakova plave boje, pijavica zelenkaste boje.