Matematika+

Matematika+

Mjerenje u geometriji

Mjerenje u geometriji razvilo se iz potrebe za rješavanjem životnih situacija. Stari Egipćani, civilizacija nastala 3300 g.pr.n.e., poznavali su mjerenja i izračunavanje površine likova i obujma tijela pri izgradnji piramida. Stalno izlijevanje Nila je zahtijevalo ponovno premjeravanje i parceliranje zemljišta, što je uzrokovalo razvoj geometrije. Iz Egipta se geometrija proširila u Antičku Grčku, Rimsko Carstvo i dalje u zapadni svijet. 


Pokušajte samostalno:

1. Izmjerite visinu svih učenika u razredu u centimetrima. Preračunajte visine u metre.  Odgovorite na pitanja! Tko je najviši u razredu? Tko je najniži u razredu? Koja visina je najviše zastupljena u razredu?

2Metrom izmjerite duljinu svog koraka. Izmjerite koliko koraka imate do trgovine, škole i najdraže susjede/susjeda. Pomoću duljine koraka koju ste izmjerili izračunajte udaljenost u metrima i kilometrima koju prijeđete do trgovine, škole i najdraže susjede/susjeda.        

3. Uz pomoć štoperice izmjerite vrijeme potrebno da proključa pola litre, litra te litra i pol vode. Vrijeme izrazite u minutama i sekundama. Ako je obujam veći, treba li vodi više vremena da proključa? Usporedite odnos obujma i vremena!


Što je Međunarodni sustav mjernih jedinica?

Mjerne jedinice se razlikuju u svijetu. Iz tog razloga je uveden Međunarodni sustav mjernih jedinica (kratica SI) te je time zadan odnos između različitih mjernih jedinica. No, starih navika se jako teško odreći. Tako postoje neke mjerne jedinice koji nisu u SI-u, ali svejedno su sveprisutne diljem svijeta.

Na primjer, mjera za duljinu col (oznaka '') kojom se u našoj zemlji najčešće označava promjer raznih cijevi. Cijevi s takozvanim „colovskim mjerama“ koriste vodoinstalateri, plinoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, instalateri kućnih instalacija, kao i bravari, monteri, tokari i srodna zanimanja.

Postoje različita tumačenja cola:

a) nastao kao inačica incha;

b) prijevod mjere palac na njemački jezik;

c) iznosi isto kao inch;

d) postaje izvori koji kažu da je 1 inch =2.54 cm, a 1 col = 2.56 cm;

e) prema nekim izvorima 1 col = 2 cm kad se mjere cijevi, 1 col= 3 cm kad se mjere drveni materijali;

f) različiti majstori daju različite „colovske mjere“ za istu duljine;

g) prema nekim izvorima je col isto što i zoll i iznosi 2.634.

Dođete li u trgovinu sa sanitarijom i želite kupiti pipu za kupaonicu ili kupatilo, prodavač će vas pitati kakvu trebate: ½ col, ¾ col, 1 col

 1 coll = 1''

Sigurno je jedno: u stručnoj literaturi dan je odnos col i milimetar: 1coll = 1'' = 1 inch = 25.4 mm.


Nakon što ste provježbali zadatke iz udžbenika riješite tri problemska zadatka.

Što ste do sada naučili o mjerenju i mjernim jedinicama možete jednostavno provjeriti odgovorivši na ova pitanja.

1. Osnovna mjerna jedinica za duljinu prema SI-u je metar.

TOČNO                       NETOČNO

2. Osnovna mjerna jedinica za vrijeme je:

A) sat                B) minuta         C) sekunda       D) dan.

3. Osnovna mjerna jedinica za masu je:

A) kg              B) g.

Provjerite svoje znanje o mjerenju i mjernim jedinicama rješavanjem interaktivne provjere znanja.